A magyar felsőoktatás

A magyar felsőoktatás a béka feneke alatt van, legalábbis a továbbiakat illetően. Oké, hogy az embernek lehetősége adódik, hogy műveltebb legyen, ezen felül több fizetést kapjon, de ez nem minden. Ezeket csak a többi "okos" ember mondja, akiknek ott fent a helyükön megvan a kellő munkájuk és az ehhez tartozó fizetésük is. Könnyen beszélnek ők. Nem is azt mondom, hogy a diákok ne tanuljanak tovább, mert igenis kell, csak akkor számoljanak azzal, hogy vagy nem lesz munkájuk, vagy mehetnek külföldre ugyanezen okokból.

Több dolog is van, amivel ki lehet küszöbölni az esetleges munkanélküliséget. Vannak kérdések, amire tudni kell a választ. Mi szeretnék lenni? A pénz a fontos, vagy, hogy jó munkahelyem legyen? Az ülőmunkát vagy a fizikai munkát pártolom? Akarok-e egyáltalán a jobb munkahelyért cserében még 3-4-5 vagy akár még több évet tanulni?
Ha ezekre tudtad a választ, akkor érdemes elkezdeni keresni, vagy éppen nem. Ha arra jutottál, hogy ez neked nem kell, a folytonos éjszakai tanulás, a tanulás és még több tanulás, akkor szerintem gondold át még egyszer, ha akkor is erre jutottál, akkor neked elég lenne egy OKJ-s képzés, vagy ha azt sem akarod, akkor sajnos nem tudok mit tenni. Ha te sem szeretnél jobb életet, akkor mindegy. Persze vannak olyanok, akiknek nem adatik meg az, hogy továbbtanuljon. Erre is vannak megoldások. Ott vannak az imént említett OKJ-s képzések, amiknek egy része ingyenes, a legtöbb városban van is belőlük és viszonylag kevés ideig tartanak. Vannak 1-2 hónaposak, de akár 1-2 vagy több évesek. Ezek pénzbe nem kerülnek és nagyobb eséllyel találsz, főleg, ha nincs a legközelebbi városban egyetem. Nagyon sok fajta és féle képzés létezik. Lassan minden munkának lesz ilyenje. Akkor minek is az egyetem?

Jó kérdés, amit mindjárt el is magyarázok, de fejezzük be azon embereknek a gondolatmenetet, akik nem akarnak vagy nem tudnak egyetemre menni. Az OKJ-s képzések mellett nagyon sok tanfolyam is indul, viszonylag elenyésző összegért, így akinek van egy kevés pénze, oda is el tud menni. Sajnos egy érettségi manapság nem sok mindenre elég, amire meg az lenne, abból meg már annyi van, hogy nem vesznek fel, vagy csak protekcióval. Nektek azt is érdemes átgondolni, hogy mik szeretnétek lenni és, ha az nem megvalósítható, akkor ahhoz hasonlót keressetek. Nem egyszerű, de érdemes mindennek utánanézni.

Térjünk rá azokra, akik a kérdésekre tudták a választ, vagy csak egy-kettőre. Aki tudja, hogy szeretne tovább tanulni és azt is, hogy minek, annak nem tudok újat mondani, csak, hogy kitartás és sok sikert. Aki tudja, hogy szeretne menni, de sejtelme sincs, hogy hova, az sokféle dolgok közül tud válogatni. Kutatás? Informatika? Ülő- vagy állómunka?  Segítségnyújtás? Elemzések? Könyvelés? Számok? Gazdaság? Kereskedés? Politika? Kétkezi munka?
Még mindig nem jutottál semmire? Akkor már gondok vannak, de, ha egyikre felkaptad a fejedet, akkor jó úton haladsz. Nézz annak utána, hogy adott témakörön belül mit tudsz kezdeni magaddal, mi tudsz lenni?

Ha számít a pénz, akkor mindenképpen a gazdasági és politikai irány való neked. Ha nem számít, akkor ott az összes többi. Íme azok a munkák, amiknek a diplomája a legtöbbet ér és biztos állást nyújt. Kezdő diplomásként a legtöbbet a gazdasági dolgozók kapnak. Az utolsó helyen állnak a tanárok, ami szerintem röhejes. Nem azt mondom, hogy ők keressenek a legtöbbet, mert azért annyit nem dolgoznak, de kétségkívül kevés az a pénz, amit megkeresnek egy hónapban. Szerintem az is nagyon, de nagyon vicces adat, miszerint a friss diplomások idehaza 159 ezer forint körül kapnak átlagban. Mióta? Nemhogy ők, de még más sem kap annyi pénzt. ez megint csak hablatyolás a felsőbb emberektől, akiknek édes mindegy, hogy ki mennyit keres. Ők kapnak elég zsozsót azért, mert semmit nem csinálnak csak ülnek, aláírnak olyan törvényeket, amikről fogalmuk sincs és élik világukat. E mellé megkapnak mindent majdnem, autó, ház stb...
Az informatikai dolgozók 200 ezer felett keresnek. Erről nem tudok nyilatkozni, de ez még olyan hihető adat, hiszen ők tényleg jól szoktak keresni. a műszaki területen dolgozók 190 ezer forintot kapnak, míg a gazdaságtudományi dolgozók 183 ezer forintot.

A másik számomra nem vicces dolog az ez a mondat volt a felvi cikkéből: "A Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál."
Akkor ezt most magyarázza meg nekem valaki, hogy mi a fenéért van ez így. Nem egy faj vagyunk? Miben különböznek ők a nőktől? Semmiben, vagyis van dolog, de annak semmi köze ehhez. Mi az, hogy ők többet keresnek? Persze, vannak olyan ágak, ahol megértem, ha többet kapnak, de, hogy átlagban többet és, hogy ennyivel, az szerintem katasztrófa. Még mindig a régi időkben vagyunk, mikor sokszor a nő semmit sem ért, csak gyereket szülni volt jó meg, hogy takarítson és slussz.

Nos, hagyjuk a nőket, mert csak felhúzom magamat ezen. Nézzük a legtöbbet kereső ágazatokat. Első helyen a villanyos munkások állnak, mint a gáz- és gőzellátás, ők 280 ezer forint körül kapnak. A pénzügyisek 206, míg a kommunikációs szakon végzettek 203 ezret kapnak kézhez egy hónapban. A táblázat közepén az építőmunkások és az autógyártásért felelős dolgozók vannak, ők olyan 160-170 ezer forintot keresnek meg. A lista utolsó három helyezettje a vendéglátás, a művészet és az oktatás áll. Utóbbi 120 ezer forintot kap havonta, diplomásként(!). Oké, őket sem kell sajnálni a feljebb említett okok miatt, de azért sem, mert a rengeteg különóra is nagyon sok pénzt hoz a konyhára, viszont a művészeti és egyé kultúrális dolgozóknak már nem nagyon.

Elég hosszú kritika és ismertető lett, de remélem van, akinek sikerült egy-két dolgot kivennie belőle és a hasznára válik, főleg, ha nem tudja, hogy mi szeretne lenni. Ha még mindig nem tudod, akkor lépj be a http://www.felvi.hu/ -ra és olvasgass. Még van időd, ha nem 4-es vagy, így még időben vagy ahhoz, hogy rájöjj mit szeretnél az életben.

Még rengeteg gondolatom lenne ezzel kapcsolatban, amit egyszer lehet, hogy le is írok, mint a fizetéses helyek és a külföldre költözés. Azt hiszem, hogy erről is hamar kaptok majd kritikát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rólam

Rólam
Üdv kedves idegen! Ez az oldal a kritikák világába reppent téged, ahol találsz véleményt sorozatokról, filmekről, zenékről és könyvekről is. Emellett napi szinten osztok meg bulvárhíreket és egyéb gondolatokat. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, akkor tarts velem! click here →

Látogatók

Cikkajánló

Kiemelt bejegyzés

Eurovision 2018 - Mennyi esélye van az AWS-nek?

Már közel két hónapja annak, hogy eldőlt ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós dalfesztiválon. A lisszaboni elődöntőre az AWS-t küldték ...