The Good Doctor - A tavalyi év meglepetése

Régóta nagy sikerrel vannak képernyőn a kórházas sorozatok. Jelenleg a Grace klinika a legrégebb óta futó ilyesfajta széria, de korábban ott volt még a Dr. House vagy épp a Vészhelyzet. Ezeknek sikerén felbuzdulva rendelte be az ABC a The Good Doctor pilotját, amely olyannira jól sikerült, hogy végül teljes évadot kapott a csatornánál.


Freddie Highmore alakítja a fiatal Dr. Shaun Murphyt, akiről tulajdonképpen szól a sorozat. A fiú autista, ám olyan memóriával rendelkezik, amivel senki sem szállhat harcba. Rezidensnek jelentkezik a kórházba, ahol persze kétségek között fogadják. Tud-e egy ilyen betegséggel valaki műteni? Mi van akkor, ha hibázik? Rengeteg kérdés merül fel a kórház vezetőinek fejében és nem véletlenül. Persze Shaun tökéletes munkát végez, nem hibázik többet, mint bármelyik másik kezdő orvos. Az agya viszont nincs teljesen rendben, ami nagy részben csak a hétköznapi életére van hatással. Nem lövök le poént, de természetesen ő is született valahol és nem egyedüli gyermek a családjában. Sajnos velük már nincs lehetősége megbeszélni a nehézségeket. 

Beköltözik egy társasházba, ahol azonnal összeismerkedik a fiatal szomszédlánnyal. A hölgy kicsit szokatlan, főleg az ifjú doktor számára. Kezdenek összeismerkedni, de, hova is juthatna egy olyan srác, aki azt sem tudja, mi az a flört?


Az első pár alkalommal azonnal el is késik új munkahelyéről, de erre is képes magyarázatot találni. Az elején kevesen viselik el és bíznak benne, de részről-részre egyre többen fedezik fel tehetségét és ismerik el tudását. Jared és Claire a másik két rezidens, ám egyenlőre még csak utóbival sikerül kicsit összebarátkoznia. Vagyis mondjuk úgy, hogy a lány érti meg legjobban Shaunt, amit ő is észrevesz. 

Természetesen heti esetekkel próbálják feldobni a sorozatot és, ha nem lenne Shaun betegsége, akkor kevésbé lenne érdekes a széria. Mondhatnám azt is, hogy unalmas lenne, hiszen nem emelkedne kia  többi közül. Szerencsére egyenlőre tökéletesen működik a srác története. Fontosak lesznek számára az érdekes fordulatok, hiszen évadokon keresztül nem fog sikeresen futni ugyanaz a lemez. Valamerre muszáj lesz elmozdítaniuk a karaktert. 


A színészekkel kapcsolatban az elején voltak kétségeim és sajnos a mai napig vannak. Ne értsetek félre, értem én, hogy Amerikában számos néger él, de lassan már csak ők kapnak szerepet egy-egy sorozatban. Itt is ők voltak többségben, illetve egy japán hölgy. Shaunon kívül kizárólag a kórház igazgatója fehérbőrű. És nem, nincs bajom ezzel, csak nem tudom közel érezni magamhoz a sztorit és távolinak tűnik a történet is. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy Nicholas Gonzalez feltűnik a The Good Doctorban és ilyen komoly szerepet kapott. Imádom a színészt, hiszen korábban már többek között a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? sorozatban és a Pretty Little Liars-ban is láthattuk.
Rajta kívül Richard Schiff, akinek megérdemelt helye van a sorozatban. Remélem, hogy a későbbiekben fontosabb lesz a karaktere, minthogy Shaun gardedámja legyen.

Értékelés: 10/8. Nagyon jól indult. A pilotnak sikerült annyira felkeltenie az érdeklődésemet, hogy végül maradtam a folytatásra is. Az első évad vége vízválasztó lesz számomra, hiszen, ha Freddie Highmore karakterével nem kezdenek valamit, akkor egy idő után unalmassá teheti a sorozatot. Sajnos nem egy Dr. House, amivel meg tudja tartani a nézőket. 

4 megjegyzés:

  1. Hali!

    Mikor megláttam, hogy írtál a The Good doctorról, gyorsan jöttem, hogy megnézzem, az évad végére mi változott. Talán az első 5-6 részt láttam, de engem speciel nem győzött meg. Az eredeti, még ha valószínűleg sokkal kevesebben ismerik, nekem személy szerint jobban bejött. Persze érdekes volt kezdetben, hogy a két sorozat gyártási helyszínei közti kulturális és sorozatgyártási különbségek hogyan változtatják meg a történéseket.
    Mivel nem néztem végig ezt az évadot, így persze lehet, hogy későbbiekben beleszőtték, de az eredetiben nagyon tetszettek az olyan kis finom mozzanatok, mint a főhős folyamatos idétlen vigyorgása, miközben bántják. Azt is pszichológiai útra terelték, egy újabb réteget adva a karakternek, egy újabb múltbéli kis mozzanat, ami az egész további életében kísérte. Az eredetiben - mesélek róla, hátha felkelti az érdeklődésed -, aranyos volt, hogy a főhős, aki abban gyermekorvosnak készül, mennyivel jobban megérteti kezdetben magát a gyerekek között, mint a felnőttek közt.
    A színes karakterek engem már nem zavarnak, megszoktam ezt a "szabályt", és lehet, hogy a későbbiekben még ránézek a sorozatra, hogy megtudjam, mennyire kanyarodott el az eredetitől.

    üdvözlettel, Zsazsi, aki sokat várt ettől a sorozattól, de sajnos csalódott

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Én sem értem még a végére, azt hiszem a 9. résznél járok jelenleg. De valóban igazad van...folyamatosan olyan dolgok felé tendálnak, amelyeket nem tartok jó iránynak. Sajnálom, mert az évad eleje nagyon ütős volt, azóta viszont még nekem sem sikerült tovább haladnom vele. Hamarosan véget ér az első szezon, úgyhogy ledarálom egybe a maradékot, aztán meglátjuk.

      Törlés
    2. Melyik az eredeti sorozat...?

      Törlés
    3. https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Doctor_(TV_series)

      Ez a koreai az eredeti.

      Törlés

Rólam

Rólam
Üdv kedves idegen! Ez az oldal a kritikák világába reppent téged, ahol találsz véleményt sorozatokról, filmekről, zenékről és könyvekről is. Emellett napi szinten osztok meg bulvárhíreket és egyéb gondolatokat. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, akkor tarts velem! click here →

Látogatók

Cikkajánló

Kiemelt bejegyzés

Eurovision 2018 - Mennyi esélye van az AWS-nek?

Már közel két hónapja annak, hogy eldőlt ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós dalfesztiválon. A lisszaboni elődöntőre az AWS-t küldték ...