Idén is lesz Könyvfesztivál és Könyvhét

Ahogy az már megszokott, idén is megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyet már 25. alkalommal tekinhetnek meg az érdeklődők a Millenárison. Április 19-én délután 15 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét az esemény, amelyet Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédével nyit meg. Díszvendégként jelen lesz Daniel Kehlmann, de találkozhatunk még Milovan Danojlić szerb íróval is. 20-án pénteken este Kis Könyves Éj veszi kezdetét, ahol független könyvesboltok mutatkoznak be. Közel 30 budapesti és vidéki bolt szervez saját stílusához illő kulturális programot. 


A pódiumokon témaként a következők vetődnek fel: Nők a mai európai irodalomban, A mai délszláv irodalom és az európai irodalmi hagyomány, Kultúrák találkozása a mai európai irodalomban, Tóth Endre A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című könyvének bemutatója, Új brandek, új irányok – A SzakTárs és az Arcanum Kézikönyvtár. 
Természtesen, ahogy az a korábbi években is volt, számos írót hívtak meg dedikálásra, köztük Zoltán Gábor, Eszes Rita, Szurovecz Kitti, Müller PéterCsukás István és még sok más híres alkotót. 
A részletes programot ITT olvashatjátok el.


89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok június 7-én kezdődik meg, de ez már nem csak a fővárosban. Budapest mellett mára már közel 80 vidéki város is csatlakozott a programhoz. Magyarországon kívül pedig Erdély döntött úgy, hogy Kolozsvárral és Araddal bekapcsolódik az Ünnepi Könyvhétbe. Budapesten a Vörösmarty tér ad helyet a rendezvénynek. A júniusi programsorozat elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe. A könyvheti listára minden hazai és határon túli magyar könyvkiadó azon műve kerülhet fel, amely élő magyar író első kiadású könyve, vagy valamely klasszikus magyar irodalom új kiadása. 
Dedikálásokra, könyves programokra, vendégekre, szórakozásra itt is sor kerül, ahogy a Könyvfesztiválon is, ám az Ünnepi Könyvhét weboldala még nincs frissítve, így pontos iformációkkal nem tudok szolgálni. A program utolsó napja június 11-e, hétfő.

Minden évben erre a két rendezvényre időzítik a kiadók az új könyveiket. Fontos tehát, hogy tájékozódjunk a listáról, hiszen véges a pénztárcánk. A Prológus blog már összegyűjtötte például a 21. Század kiadó megjelenéseit, ITT pedig még több kötet között kutathattok, amelyek többsége várhatóan április-június között érkezik meg a boltok polcaira. Érdemes tehát a programokra való kilátogatás előtt egy kis kutatást végezni, hogy melyek azok az alkotások, amelyek titeket érdekelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rólam

Rólam
Üdv kedves idegen! Ez az oldal a kritikák világába reppent téged, ahol találsz véleményt sorozatokról, filmekről, zenékről és könyvekről is. Emellett napi szinten osztok meg bulvárhíreket és egyéb gondolatokat. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, akkor tarts velem! click here →

Látogatók

Cikkajánló

Kiemelt bejegyzés

Eurovision 2018 - Mennyi esélye van az AWS-nek?

Már közel két hónapja annak, hogy eldőlt ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós dalfesztiválon. A lisszaboni elődöntőre az AWS-t küldték ...